01. feb - 2020

Kit fra Peter Fabersgade

Af Susanne Wiederquist

Hun hævede sig op på tåspidserne og strakte hals, så hun lige akkurat kunne se ned på gaden. Der var endnu ikke meget liv. Nogle trætte unge forældrepar med små børn i klapvogne jog af sted forbi rækken af parkerede biler. 

Kit fik krampe i fødderne og storetæerne begyndte at gøre ondt. Lige inden hun gled ned på fodsålerne igen, så hun hende den langbenene kvinde komme gående med lange skridt på det modsatte fortov. Man skulle tro, at Fanden er efter hende, tænkte Kit, mens det gik op for hende, at det var lørdag. 

Det var altid om lørdagen, at kvinden kom og låste sig ind galleriet overfor. Når døren var faldet i efter hende, ville hun smide sit overtøj på sofaen i den ene ende af det store rum, der var fyldt med blå malerier af blege mennesker. Hun ville slå et gråt klapbord ud og begynde af stille stole op omkring det. Så ville de andre komme og hjælpe til.

Kit gik ud i køkkenet og kontrollerede indholdet i køleskabet. Hun måtte tage fat med begge hænder i det lange håndtag og trække af alle kræfter. Med et svup gik døren modvilligt op. Hun konstaterede til sin tilfredshed, at der var, hvad der skulle være. Det susede i faldstammen i hjørnet af køkkenet og hun vidste, at lyden og svingningerne af for meget basgang om lidt ville få glassene i vægskabet til at klirre.

Irriteret gik hun tilbage til stuen og til vinduet. Overfor sad gruppen omkring det lange bord. Kit kunne ikke regne ud, hvad det var de lavede. Kedeligt så det i hvert fald ud. 

Hun stod lidt og overvejede, om hun skulle besøge mor og far. Selvom det var lørdag, havde hun mest lyst til at springe besøget over. Det var koldt for årstiden og det var begyndt at småregne.

Det går ikke efter alt, hvad vi har gjort for dig, lød stemmen i hendes hoved. Hun sukkede og kom i tanke om, at regnvejret kun var en fordel, for det var vejr til den røde regnfrakke. 

Der bredte sig et smil i hendes ansigt. De sorte gummistøvler med dødningehoveder, hun havde købt på tilbud i Kvickly, var så fine til frakken. Selvom de var størrelse 34, nåede de helt op i hendes knæhaser. Far ville ikke have syntes om dem. Men han var jo ikke i stand til at forhindre hende i at købe dem.

Kit næsten løb ned ad trappen, mens hun nynnede sin egen sang. Det regnede lige tilpas og luften var mildere, end hun havde troet. Hun lavede et lille hop og drejede så hurtigt rundt, at hun var lige ved at støde ind i en barnevogn. I sidste øjeblik sprang hun til siden og undgik et sammenstød. 

Så var hun videre hen ad fortovet, men nåede lige at se udtrykket i kvindens ansigt. Kit blev rasende og trak hætten op. Det var det samme hver gang. De bemærkede hendes spidse næse, rottehalerne med de flotte sløjfer – og selvfølgeligt højden. ”I skulle bare vide”, tænkte hun.

Kit gik ind på kirkegården. Først gik hun rundt mellem gravene i den del, der plejede at have de fineste blomster. Der var ikke helt så nemt nu, hvor efteråret var over dem. Men kun to rækker grave væk fandt hun alligevel nogle helt acceptable georginer. Hun nappede dem og holdt dem ind til kroppen, mens hun hurtigt vendte om og skyndte sig hen til deres grav.

Mors og fars navne stod på stenen i messingbogstaver og –tal. Det var heldigt, at der var gået så kort tid imellem de to dødsfald, at hun selv kunne bestemme. 

Mors navn og fødsels- og dødsdag i en kolonne til venstre og fars til højre. Han var selv ude om det, tænkte hun og smilede.

Så bøjede hun sig ned og gav sig til at arrangere blomsterne i de to grønne kegler af plastic. Da hun havde fordelt blomsterne, rettede hun sig op og betragtede dem et øjeblik. Hun mærkede et behageligt gys gå gennem kroppen, for nu kom det bedste.

Saksen lå i sikkerhed i regnfrakkens venstre lomme og ventede. Med et hurtigt tag trak hun den op og klippede hovederne i den højre buket af, så der ikke var andet end de strittende stængler og bladene tilbage. Buketten til venstre strålede i klare farver. Det var helt, som det skulle være. Han var selv ude om det.

Kit vendte om og gik den korte tur ud af kirkegården og over Nørrebrogade i fodgængerovergangen. Hætten var gledet ned, men de forbipasserendes undrende blikke generede hende ikke. 

Da hun skubbede den grønne dør til nummer 18 i, så hun at de var ved at pakke sammen i galleriet.

Forrige indlæg:

Nu gør jeg det

Næste indlæg:

Overload