19. mar - 2020

Overload

Af Susanne Wiederquist

Hun var i usædvanlig god tid, for det her var vigtigt. Hun nåede frem til den rigtige opgang 45 minutter, før hun skulle ind.

Efter en ekstra tur gennem en forsømt rosenhave, hvor hun næsten for vild bag kapellet, var der kun 25 minutter tilbage, så hun besluttede sig for at gå ind. Hovedpinen af var taget af og kvalmen var svagere end sædvanligt. Hun tænkte at udsigten til, at der kunne gøres noget ved smerterne og dobbeltsynet, havde taget det værste.

Klinikken lå i den gamle del af hospitalet og venteværelset var så højloftet, at rummet havde været større, hvis man havde lagt det ned. Det var den slags mærkelige ting hun af og til tænkte. Hvis man lagde rummet ned – helt urealistisk.

Hun mærkede en svag hjertebanken, da hun blev vist ind til lægen. 

”Velkommen til vores klinik”, sagde kvinden og rakte højre hånd frem. Det var en stærk ru hånd, som gav et håndtryk, der kunne mærkes. 

Hendes humør steg så hurtigt, at det ramte loftet deroppe langt over deres hoveder. Den læge kan bruges til noget, fløj det gennem hendes hoved.

”Jeg forstår, at du er meget plaget af hovedpine og at du har været det gennem længere tid”, sagde lægen og smilede så ansigtet krøllede sig sammen i floder af rynker. ”Du læser meget i forbindelse med dit arbejde, ser jeg i journalen.”

Hun skyndte sig at nikke. ”Ja, og det her efterår er det gået helt galt. Der har været problemer med hovedpine i de sidste par år. Men fra august er det blevet,” hun holdt en lille pause ”ulideligt. Det er faktisk svært for mig, at passe mit arbejde.” Det sidste kom ud som en hvisken og hun bøjede hovedet. Det var ikke til at begribe, at hun var nødt til at indrømme det.

”Så forstår jeg bedre. Det må være grunden til ønsket om en akut kranieekspansion. Du har ellers et meget flot og rummeligt kranium. Der burde være rigelig med plads, men jeg har godt se, at du har brug for mere kapacitet end de fleste med det arbejde. Har du haft særlig travlt på de sidste?”

”Åh ja” udbrød hun. ”Helt ny beskæftigelseslov – 210 paragraffer. Samtidig er jeg nødt til at have detaljeret styr på den gældende lov. Desuden har de – altså Folketinget – ændret reglerne om magtanvendelse i Serviceloven. Der er nye forslag på vej. Der har ellers være relativ ro længe. Måske er det regeringsskiftet.” Hun holdt forpustet inde.

Lægen så oprigtigt bekymret ud. ”Det lyder voldsomt for et menneske i din alder. På den anden side hjælper erfaringen vel?” Hun nikkede forsigtigt af hensyn til det ømme hoved.

”Jeg kan sagtens se, at du er kandidat til ekspansionen. På den anden side opererer vi kun, hvis det er uundgåeligt af hensyn til patientens arbejdsliv og i mindre omfang af hensyn til livskvaliteten. Men tilstanden skal være varig. Har du tænkt på det? Hvorfor er der to beskæftigelseslove – var det sådan du kaldte dem?

”Fordi den ene ophæves fra årsskiftet og den anden træder i kraft 1. januar. Der er kun en gældende beskæftigelseslov ad gangen.”

Lægen så tænksom ud. ”Så er tilstanden jo ikke varig – vel? Det store ubehag du lever med, er et klassisk – men alvorligt – tilfælde af overload. I dette tilfælde af paragrafoverload. Det er faktisk en ret sjælden lidelse. Men ikke ukendt. På baggrund af mine 35 års erfaring inden for ekspansionskirurgien er min klare vurdering, at du vil opleve en markant bedring af tilstanden efter nytår. Der går nok et par måneder, inden du mærker effekten fuldt ud. Du har sådan et pænt kranium og der er altid en vis risiko forbundet med operative indgreb. Hold dig fra overdreven læsning af lovtekster resten af året, spis en masse chokolade, gå tidligt i seng og sov så vidt muligt længe. God sex er nok det mest virkningsfulde. Så er du i fin form i løbet af marts.”

Hun sagde farvel til lægen og tumlede forvirret men også lettet ud i den gråvinterdag. Det lød så lovende, især det om sex og chokolade.

Forrige indlæg:

Kit fra Peter Fabersgade

Næste indlæg:

Stilleliv