29. apr - 2020

Stilleliv

Hun løfter den højre fod lige akkurat højt nok til, at hun kan skubbe den hen over flisen. Så læner hun sig forsigtigt fremover og gentager bevægelsen med det venstre fod. Rynken i panden bliver dybere for hver skridt. Hendes hænder holder krampagtigt om rollatorens håndtag.
Man siger, at det ikke er muligt at komme galt af sted med den, men i foråret faldt hun og slog panden ned i kantstenen. I hendes pande er der en tydelig rødlig streg, som et minde om den oplevelse.

Der er stille i gaden på dette tidspunkt af dagen. Ikke fordi der nogensinde sker ret meget bortset fra den sidste weekend i maj, hvor byen bliver invaderet af mennesker og der er flag alle vegne.
Juleaften er der også mange mennesker. De kommer kørende forbi i deres blanke biler eller kommer gående opstemte, uden at lægge mærke til hende, i stolen ved vinduet. Men hun ser dem og tænker på den gang de 200 meter ned til kirken ikke udgjorde en forhindring.

Det lykkes for hende af få rollatoren skubbet over brostenene i porten og helt hen til hoveddøren. Sveden render ned ad hendes pande og hun er blevet helt rød i hovedet af anstrengelsen. Hun låser døren op og tager fat i håndtaget, der er blevet skruet på den udvendige dørkarm, mens naboens lille tæppetisser gæffer højlydt.
Indimellem slipper den ud af haven, og to gange er den komme rendende ind mellem hendes ben, da hun var på vej ud. Hun havde været lige ved at vælte, men begge gange var det lykkedes for hende at få den væk. Det havde været alle smerterne værd, at se dyret flyve baglæns gemmen luften. Den ene gang var den oven i købet ramlet ind i muren. Begge gange var den humpet pivende væk. Den er ikke vendt tilbage.

Inde i entreen gør hun sig klar. Nu kommer det tidspunkt, hvor hun længes allermest efter sin lænestol.
Hun begynder langsomt at bøje begge ben, afventer at benene giver efter og hun lander på taburetten med et bump. Forpustet holder hun en lille pause, før hun tager fat i stokken, der står parat, lænet op ad væggen ud mod køkkenet. Ved femte forsøg lykkedes det at få den højre sko af. Til hendes glæde går det meget nemmere med den venstre, selvom det plejer at være omvendt.
Hun har lagt cigaretterne, ugebladene og de 4 plader chokolade på hylden overfor i den lille kurv. Man må indrette sig, har hun altid sagt og det passer jo.

Nu mangler hun kun at rejse sig og at blive stående ved dørkarmen, til hun har fået kurvens hanke om sit ene håndled. Så venter turen mellem spisebordet og skænken. Derfra er der kun to små skridt, før hun kan lade bene give efter og hun lander i den store grønlige læderstol. Hun puster ud og gør sig klar.

Selvom kommunen har fjernet dørtrinene, er det stadig en udfordring. Med en kraftanstrengelse kommer hun op at stå, får fat i kurven og stavrer fremad. Det går glat og hun mærker luften blive presset ud af den store hynde i stolen, da hun lander i sikkerhed.

Så anbringer hun bladene og chokoladen på det lille bord, hvor den halvfyldte termokande med kaffen fra i morges og den lille radio står. Uret på skænken slår to slag.

Forrige indlæg:

Overload

Næste indlæg:

Mødet